• Tekviciáda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tekviciáda.

            Tekviciáda  🎃 priniesla príjemnú atmosféru Halloweenu a dušičiek aj v areáli našej školy. Ďakujeme všetkým za úžasné halloweenske tekvice, bolo vidno kopec kreativity a námahy.

            Víťazom gratulujeme!

            Onoferová

          • Deň zvierat II.st.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň zvierat II.st..

            Pri príležitosti Svetového dňa zvierat k nám 19.10.2023 zavítal RNDr. Igor Majláth s manželkou z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, aby nám spríjemnil hodinu biológie živými zvieratkami, o ktoré sa na katedre starajú. Spoločne nám predstavili zástupcov jednotlivých tried, od bezstavovcov až po triedu cicavce. Vyučovacia hodina bola pre žiakov pútavá, miestami aj trochu hlučná, samozrejme od radosti, že mohli tieto zvieratá skúmať v ich bezprostrednej blízkosti, vďaka čomu sa mohli detailne oboznámiť s ich vonkajšou stavbou tela, znakmi, jednotlivými časťami tela.
            Verím, že vyučovacia hodina nebola pre žiakov určite nudná a nezáživná a veľa si z tejto hodiny odniesli.

            Onoferová

          • Zdravá výživa

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zdravá výživa.

            TÝŽDEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY

            Pri príležitosti Svetového dňa výživy, ktorý oslavujeme každoročne 16. októbra sme zorganizovali na našej škole TÝŽDEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY. Keďže zdravá výživa je jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu, venovali sme jej celý týždeň. Zamerali sme sa na potrebu zvýšenia spotreby mlieka, mliečnych výrobkov, zvýšenia konzumácie ovocia a zeleniny, dodržiavania pitného režimu, ...

            Každý deň bol tematicky zameraný - Ovocný deň, Zeleninový deň, V zdravom tele, zdravý duch, Pitný režim, Deň bez sladkostí. Žiaci sa nielen na vyučovaní , ale aj popoludní v ŠKD, pod vedením svojich učiteľov venovali rôznym aktivitám, ktoré súviseli so zdravou výživou, pitným režimom a pohybom.

            Žiaci 1. stupňa absolvovali besedu s pánom doktorom z RÚVZ zameranú na stomatohygienu a zdravú výživu.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do akcie a dúfame, že  im trend zdravej výživy vydrží čo najdlhšie!

            Farkašová

          • Zber textilu

          • V októbri sme v rámci projektu RECYKLOHRY zbierali TEXTIL - staré oblečenie vhodné na ďalšie
            použitie. Vyzbierali sme 17 vriec, ktoré sme ďalej odovzdali charite. Všetkým, ktorí prispeli srdečne
            ďakujeme.

            Farkašová, Šolcová

          • Deň chrbtice

          • 16.10. si pripomíname Deň chrbtice. Pri tejto príležitosti sme oprášili naše poznatky zo vzdelávania a venovali programu Zdravý chrbátik. Na hodinách telesnej výchovy, ale aj na iných predmetoch (v rámci pohybovej chvíľku) sme sa venovali kompenzačným cvičeniam zameraným na posilnenie chrbtového svalstva a správneho držania tela. Samozrejme, súčasťou aktivít bola aj edukácia o chrbtici a kostre. Projektu sa úspešne zúčastnili žiaci prvého aj druhého stupňa. 

             

            J. Bezegová, M. Slováček

             

          • Viac lásky, menej plastov

          • Už o necelý mesiac ako symbol spomienky na svojich blízkych zosnulých budeme nosiť na cintoríny vence a zapaľovať kahance. Pripomenieme si tak ich pamiatku, s ktorou však prinášame na hroby každý rok aj čoraz viac budúceho plastového odpadu. Tento rok sme sa preto zapojili do environmentálneho projektu „Viac lásky, menej plastov.“ Spolu so žiakmi sme nazbierali prírodný materiál a vytvorili biologicky rozložiteľné vence len s pomocou jutového špagátu. Chceme inšpirovať k tomu, aby sme na cintorínoch pristupovali s rešpektom nielen k ľuďom, ale aj k prírode.

            Mgr. Onoferová

          • Deň zvierat

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň zvierat.

            Dňa 4.10.2023 sme si pripomenuli Svetový deň zvierat, ktorý má za cieľ upozorniť na kritickú situáciu ohrozených druhov živočíchov. Tento deň je príležitosť si pripomenúť náš vzťah k zvieratám okolo nás a uvedomiť si ich význam pre zdravý a funkčný ekosystém našej planéty. Žiaci si symbolicky priniesli do školy plyšové zvieratko, ktoré im robilo spoločnosť počas celého vyučovania. Do 2.B triedy pribudol nový člen. Je to rybka, ktorá sa volá Betty. Taktiež bola vyhlásená súťaž v kreslení zvierat. Obrázky sme vyhodnotili a vybrali sme 4, ktoré sme odmenili vecnou cenou. Výhercami sú: Hanka z 1.A, Ester z 2.B, Stellka M. z 3.A, Lucka z 4.B.

            Mgr. Šolcová

          • Šarkaniáda II.stupeň

          • Táto tradičná akcia nesmie v jeseni chýbať. Každý si v škole urobil svojho jedinečného šarkana, podľa vlastnej fantázie. Niektorí si šarkanov priniesli aj z domu. Vietor bol priaznivý, deťom sa let šarkanov veľmi páčil. Či už kúpené, či vlastnoručne vyrobené, každý šarkan splnil svoju úlohu. " Veľa radosti a pohybu."

            Mgr. Onoferová, Ing. Vyhnálová

          • Jesenná výzdoba

          • Jesenné dni priniesli pestrú paletu farieb aj do našej školy. Krásne dekorácie a výrobky s tematikou jesene žiaci vytvorili  pod vedením pani učiteliek na hodinách.

             

          • Úcta k starším - Popoludnie so starými rodičmi

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Úcta k starším - Popoludnie so starými rodičmi.

            V decembri 1990 bol mesiac október vyhlásený Valným zhromaždením OSN za „Mesiac úcty k starším” a 1. október za „Medzinárodný deň starších ľudí.” Pri tejto príležitosti sa dňa 13.10.2023 v našej škole tradične uskutočnilo poobedie, ktoré žiaci trávili so svojimi starými rodičmi. Spoločne vyrábali, súťažili a hlavne užívali si spoločné chvíle. Akcia sa niesla v duchu ľudových tradícií a zvykov. Spoločne strávený čas nám spríjemňovala spevácka skupina OLŠAVA. Úcta k starším ľuďom by mala byť stálou a prirodzenou súčasťou nášho život.

            Mgr. Šolcová

          • Regionálna výchova II. - 7.roč.

          • Vychádzka Ruskov- Regeta

             Prechádzka Regetou pripomína výlet do krajiny rozprávkových stromov – obrov. Pokiaľ sa z Regety prejdete ďalej asi 20 minút po lesnej asfaltovej ceste v smere na Dargovský priesmyk, prídete na odpočinkové miesto, kde sa nachádza upravený prameň a lavičky. Práve toto bolo Našim cieľom vychádzky. Ticho lesa si vás získa...a získal si aj žiakov 7.ročníka, ktorí v rámci Regionálnej výchovy a spoznávania blízkeho okolia navštívili práve toto miesto- Regetu, ktorá v minulosti bola súčasťou obce Ruskov. Po príchode na dané miesto žiaci dostali krátky výklad od p. učiteľa Pavlíka o histórii tejto samoty, vzácnych vyše 400 rokov starých dubov, ktoré nájdeme aj v erbe obce Ruskov.

            Počas svojej cesty sme navštívili dielňu miestneho umeleckého kováča p. Horáka, ktorý nám veľmi rád porozprával, čo obnáša výroba kováčskych výrobkov a aká náročná, no zároveň krásna je takáto práca.

            Po tejto náučnej návšteve sme postupovali vyššie po vyznačenej trase, až  na rázcestie - Chata Rakaťa a Dargovský priesmyk, kde sme obdivovali okolitú prírodu, výhľady do okolia a tam sme svoju dobrodružnú cestu ukončili. Po krátkej prestávke, doplnení síl desiatou, sladkosťami, tekutinami sme zahájili presun späť do školy. Cestou späť do školy sme stretli miestneho kynológia p. Jancusku, ktorý žiakom veľmi rád a ochotne venoval krátku prednášku o výcviku psov. Žiaci boli po tomto dni prijemne unavení, (v nohách sme mali cca 15 km) ale plný príjemných zážitkov, pocitov a obohatení o nové poznatky, vedomosti, skúsenosti a zážitky.

             

            Mgr. A. Pavlík a T. Dulovič

          • Regionálna výchova 7.roč.

          • Regionálna výchova I.

            „Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť“- týmto príslovým sa nesie aj vyučovanie v Regionálnej výchove, kde žiaci 7. ročníka svoje teoretické vedomosti a informácie  dopĺňajú praktickými poznatkami.

            Začíname so zhromažďovaním vedomostí o obci Ruskov a postupne sa budeme venovať okolitým dedinám a blízkemu okoliu Nášho regiónu. Navštívili sme katolícky kostol Mena Panny Márie, „hrobku“ grófa Forgáča, v obci sme hľadali typické staršie gazdovské domy a i.

            Mgr. A. Pavlík

          • Bábkove divadlo 2.roč.

          • V utorok 10.10. navštívili žiaci druhého ročníka Bábkové divadlo v KE. Žiaci si pozreli predstavenie NE-PO-SLUŠNÁ LINDA a zábavnou formou sa naučili čo-to o slušnosti a správaní. Pred predstavením žiaci stihli návštevu cukrárne, pozreli si zvon Urban a nakukli do Dómu sv. Alžbety. 

            J. Bezegová, M. Slováček, T. Dulovič

          • Exkurzia KOSIT

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia KOSIT.

            Spoločnosť KOSIT a.s. otvorila brány svojej firmy našim šiestakom dňa 9.10.2023. Súčasťou exkurzie bola prehliadka časti areálu divízie zhodnocovania odpadov a samotného Zariadenia na energetické využitie odpadov (Zevo). Zároveň, počas interaktívnej prednášky  sa žiaci dozvedeli napríklad to, aké sú zásady správneho triedenia odpadov, aký vplyv má naše spotrebiteľské správanie na zmeny klímy, ako znečistená odpadmi je naša krajina i ako sa dá odpad premeniť na energiu a teplo.

            Mgr. Onoferová

          • Noc výskumníkov

          • Dňa 29.9.2023 sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili exkurzie „Noc výskumníkov“ v Košiciach. Tento festival vedy je najväčšou celoeurópskou iniciatívou zameranou na popularizáciu výskumu a inovácií.

            Žiaci mohli preskúmať fascinujúci svet molekúl, vidieť ukážky programovania robotického ramena, navštíviť prenosné planetárium, hojne zastúpené boli exponáty živých zvierat – plazov, jašterov a rýb. Výskumníci z UPJŠ sprevádzali na cestu do vnútra atómu, predstavili častice, ako sú kvarky, elektróny, tajomné neutrína...  Vo vedeckom stánku "Magnetická kvapalina" mohli spoznať princípy magnetických javov pomocou hier, experimentov, či exponátov. Zároveň bolo k dispozícii množstvo fyzikálnych a chemických experimentov. Súčasťou podujatia boli aj zaujímavé technologické exponáty.

            Mgr. Onoferová

          • Biela pastelka

          • V dňoch od 20. do 22.9. sa naša škola zapojila do zbierky Biela pastelka, na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Jej výnos slúži na dofinancovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka znamená svetlo, keď okolo je tma.

            Mgr. Onoferová

          • Testovanie telesných predpokladov 1. a 3.roč.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Testovanie telesných predpokladov 1. a 3.roč..

            Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka

            Dňa 22.09.2023 sa uskutočnilo na našej škole testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka. Od roku 2018 je testovanie podľa zákona o športe povinné pre všetky deti 1. a 3. ročníkov ZŠ. Zámerom ministerstva školstva je prostredníctvom národného testovania zistiť úroveň pohybovej výkonnosti detí v Slovenskej republike, priviesť deti k športu, aby sa pohybová aktivita dostala do ich denného režimu a zároveň zvýšiť pravdepodobnosť identifikovania športovo nadaných detí.

            Mgr. Šolcová

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje