• Osvienčim

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Osvienčim.

            Osvienčim je dnes synonymom pre jednu z najväčších genocíd vo svete. Počas sprevádzania na tomto pamätnom mieste mali návštevníci možnosť prečítať veľavravné motto: Kto sa nevie poučiť z minulosti, je odsúdený na jej opakovanie. Pri problematike ako extrémizmus vo svete nie je lepšia forma pochopenia minulosti ako návšteva miesta, kde zomrelo počas vojny neprávom viac ľudí, ako žije na Slovensku. Žiakom 8. a 9.ročníka bol predstavený celý tábor Osvienčim aj Brezinka primerane ich veku, videli ako ťažko sa tu žilo a čo všetko museli trpieť, aby prežili. Veríme, ze v žiakoch sa tieto udalosti správnym spôsobom zapíšu do pamäte. 

            Benková, Drančáková 

          • Všetkovedko

          • 28.11.2023 sa naši šikovní "prvostupniari" zapojili do celoslovenskej vedomostno-prehadovej súťaže Všetkovedko. Skúsenosti s testovním, logickými úlohami a časovým limitom im prispejú k dobrému základu pre budúcnosť. držíme všetkým palce pri hodnotení a prajeme aj naďalej takéhoto aktívneho ducha. P.S.:výsledky budú zverejnené 21.12.2023

            M. Slováček

          • Florbal - chlapci

          • 10.11. sa chlapci stretli tradične na turnaji organizovanom našou školou v Rozhanovciach, aby zabojovali o postup na krajské kolo. Hneď prvý zápas nás zaradil medzi favoritov, keď sme Čečejovce porazili 3:0. Druhý zápas proti každoročným víťazom z Medzeva ukázal silu kolektívneho športu a stratili sme prvý zápas. Ako rozhodujúci duel sa ukázal s Bohdanovcami, kde taktickou hrou na jedného hráča nás súper porazil efektivitou v zakončení a tak našim chlapcom ostalo nepostupové miesto. Našu školu reprezentovali: M. Barkóci, Ľ. Kleiber, T. Tomko, M. Repa, M. Dzuro, F. Dzuro, P. Takáč,  P. Sopko, T. Bikar, S. Sokol, F. Kováč a A. Urbánek. Ďakujeme chlapcom za reprezentáciu a musíme dodať, že tento turnaj patril za všetky roky k najlepším čo sa týka kvality a našich výkonov. 

            Mgr. Drančáková

          • Florbal - dievčatá

          • Začiatok novembra patril športovým súťažiam v našom okrese. Po dlhých rokoch neorganizovania ženskej časti sa premiérovo zúčastnili turnaja naše žiačky v zložení J.Konkolyová, V. Miklošová, A. Vancáková, M. Kubová, V. Milová, L. Gamrátová, T. Gédrová,  T. Sasáková,  Vanesa Juhásová,  L. Takáčová,  S. Billá A S. Turinská. Napriek tomu, že nám deň pred turnajom vypadli dve opory, dievčatá odohrali skvelé zápasy, kde tesne prehrali o gól a skončili v skupine na 3.mieste, čo už nestačilo na semifinále. Ďakujeme dievčatám za reprezentáciu školy.

            Mgr. Drančáková

          • Imatrikulácia prváčikov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Imatrikulácia prváčikov.

            Netradičný školský deň zažili žiaci prvého ročníka v magický deň 11.11.2023, kedy sa uskutočnila v škole slávnostná imatrikulácia – prijatie prvákov do cechu žiackeho. Aký bol priebeh tejto zaujímavej akcie? V úvode si slávnostne prváci nastúpili a vypočuli si príhovor. A aby sa stali právoplatnými žiakmi našej školy, pripravili sme si pre nich zopár disciplín, ktoré ako správny prvák musí zdolať. Celý čas ich podporovali a boli nápomocní žiaci z ostatných oddelení ŠKD. Za sprievodu príjemnej hudby nasledovalo pasovanie prvákov našou žiačkou 9.ročníka. Po úspešnom pasovaní ako býva u nás zvykom nastala diskotéka, kde nemohol chýbať metlový a čoko tanec. Veľa šťastia a úspechov naši milí prváci!

            Popovič J.

          • Exkurzia - Včelárstvo, Botanická záhrada

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia - Včelárstvo, Botanická záhrada.

            Skúsení včelári nám prezradili, že až 86 % druhov rastlín na zemi je opeľovaných práve včielkami. Práve preto je Včelárstvo ako remeslo veľmi dôležité zachovávať. Súčasťou výstavy sú včelárske pomôcky a prístroje od historických až po moderné. Samozrejme rôzne druhy úľov a včelárskych výrobkov. Včielky nám okrem medu dávajú aj liečivý peľ, propolis, materskú kašičku a dokonca aj včelí jed, ktorý sa využíva v liečiteľstve. Zaujali nás hlavne živé včielky celkom zblízka v pozorovacom úli a ochutnali sme aj rôzne druhy miestneho medu. Videli sme prístroje na jeho výrobu-vytáčanie z plástov a vyskúšali sme si odlievanie vlastných vianočných ozdôb z včelieho vosku. Každý mal možnosť si do formičky odliať jednu ozdôbku na vianočný stromček. Chutný med, sviečky a ozdoby sú určite krásnym darom pre nás a našich najbližších.

            Mgr. Onoferová a Ing. Vyhnalová

          • Záložka do knihy spája školy

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do česko-slovenského projektu ZÁLOŽKA DO KNIHY SPÁJA ŠKOLY.

            Cieľom tohto projektu je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci 1. – 5. ročníka vytvorili záložky do kníh a vymenili si ich so žiakmi českej školy ZŠ a MŠ Školská z Karvinej.

            Mgr. Farkašová

          • Stolný tenis

          • Okresné kolo v stolnom tenise

            Dňa 7.11. sme sa v Kysaku zúčastnili na  Okresnom kole v stolnom tenise, kde z pomedzi 5 škôl bola  snaha zabojovať o čo najlepšie umiestnenie.

            Dievčatá žiaľ nemali šťastie nakoľko, do skupiny dostali protihráčky z Poproča a Čani, ktoré sa pingpongu venujú v obecných kluboch na úplne inej úrovni a hrať vyrovnaný zápas proti takýmto súperkám bolo veľmi ťažké.

            Chlapci mali viacej šťastia, lepšiu taktiku, trpezlivosť a svojim herným výkonom po vyrovnaných setoch si vybojovali zaslúžené 3. miesto.

            Blahoželáme a držíme prsty v ďalších turnajoch.

            Mgr. A. Pavlík

          • Regionálna výchova 7.roč. Ruskovská železnica

          • V pokračovaní potulkami za históriou a spoznávaním nášho regiónu a blízkych obcí, boli žiaci 7.ročníka na hodine Regionálnej výchovy účastníkmi besedy, ktorú im sprostredkoval výpravca pán Jozef Mačaj, ktorý je už 4.generáciou (aspoň čo doposiaľ zistil) železničiarskej rodiny v Ruskove. Pripravil si pre žiakov prednášku k 150.výročiu stanice a železníc, trate Michaľany - Košice.Žiaci boli milo prekvapení, keď sa dozvedeli, pokiaľ siahali hranice obce, kadiaľ viedla cesta na stanicu, ako bolo zabezpečené vlakové spojenie pre ľudí žijúcich v okolitých dedinách, že železnice mali svoje vlastné autobusy, ktoré zvážali ľudí z okolitých dedín a veľa veľa ďalších zaujímavých informácií ohľadom fungovania železnice. Túto obohacujúcu prednášku zavŕšil spomínaný pán Mačaj tým, že pozval žiakov do dopravnej miestnosti, kde ukázal žiakom ako sa riadia vlaky, čo všetko je na ovládacom zariadení, načo všetko musí dozerať, aby bol zabezpečený plynulý chod železníc a v neposlednom rade poukázal na to, aká je to veľmi zodpovedná práca a že ju môže vykonávať len ten, komu srdce skutočne bije pre vlaky a železnice.

            Mrg. A. Pavlík, T. Dulovič

          • Šarkaniáda I.st

          • Ku krásnemu jesennému počasiu neodmysliteľne patrí púšťanie šarkanov. Najkrajší je úsmev detí, keď im šarkan vzlietne vysoko k oblakom a ich šarkan lietááá.

          • Steel park 8.roč.

          • Exkurzia do Steel parku s 8.A

            Steel park tak ako po iné roky aj teraz ponúkol našim žiakom zoznámiť sa s najnovšími poznatkami vedy a techniky vo svojom výukovom programe. Žiaci sa zúčastnili výukovej aktivity Elektrina ťa nakopne zameranej na objavovanie elektrickej vodivosti/nevodivosti predmetov zo svojho každodenného okolia. Študenti si v skupinách zostavovali elektrické obvody so žiarovkami a skúmali faktory ovplyvňujúce svietivosť zapojených žiaroviek v obvode a hľadali fyzikálne zdôvodnenie pozorovaných situácií. Súťažili v zostavení čo najdlhšieho elektrického obvodu, overili si pochopenie elektrickej vodivosti a naučili sa zakresliť jednoduchý elektrický obvod schématickými značkami.
            Samozrejme si prešli aj interaktívnu expozíciu so sprievodcom, kde videli ako sa pracuje v US Steele-na interaktívnych paneloch a vyskúšali si odevy aké pracovníci nosia. Mohli vidieť ako funguje elektrina v našom tele-EEG a pozreli si výrobu autíčka z plechu. Mali možnosť zahrať si robotický futbal a obdivovať robota, ktorý vedel rozoznať obrázky. Nevynechali ani hlavolamy-tangramy, a mnoho iného. Už sa tešíme, čo nové uvidia o rok.

            Ing. Monika Vyhnalová

          • Anglické divadlo 8.,9. roč.

          • Dňa 27.októbra navštívili žiaci 8. a 9. ročníka divadelné predstavenie v anglickom jazyku, United Neighbours of London. Išlo o činohernú anglickú divadelnú inscenáciu, koncipovanú ako učebná pomôcka.Sedem poschodí, sedem nájomníkov, sedem osudov, anglický prejav s atraktívnymi dialektami, variabilná scéna, dynamická hudobná koláž a expresívne herectvo, to všetko mohli žiaci vidieť a obsiahnuť v spomínanom predstavení. Inscenácia bola zameraná na časy používané v anglickej konverzácii - present simple,present continuous,past simple,past continuous,present percent a future tenses. Pre žiakov je veľmi obohacujúce využívať aj takúto formu vzdelávania sa v cudzom jazyku.

            uč. Knapová, Vangorová, Dulovič

          • Koľko lásky sa vojde do krabice od topánok?

          • Milí rodičia a žiaci,
            pridajte sa do celoslovenskej zbierky „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“ , a potešte tieto Vianoce seniorov, ktorí nečakajú od nikoho darček. Vyčarme tak úsmev a zahrejme pri srdci nezištným činom.
            Zabaľte zvlášť spodok a vrch krabice (aby sa dala skontrolovať) a
            odovzdajte do 30.11. svojim vyučujúcim. Ďakujeme.

            Onoferová

          • Exkurzia v knižnici v Ke - 5. a 6. roč.

          • Piataci a šiestaci pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc navštívili jednu menšiu, no o to krajšiu a príjemnejšiu knižnicu v Košiciach v OD Merkúr. Pani knihovníčka ich zaujala nielen rozprávkami v nárečí, ale aj rôznymi aktivitami, prostredníctvom ktorých sa zabavili a získali opäť niekoľko nových vedomostí.

            Mgr. Ugroczi

          • Olympiáda SJL

          • Ôsmaci a deviataci preverili svoje sily v olympiáde zo slovenského jazyka a literatúry. V troch kolách riešili testové úlohy, transformovali text a nakoniec sa prejavili aj ako skvelí rečníci. Všetkým sa skvelo darilo, no víťazi boli nakoniec traja. Tretie miesto obsadila Soňa Kleinová z ôsmeho ročníka, na druhom  mieste skončila Jessica Konkolyová z 9.ročníka  a prvenstvo obhájil deviatak Matúš Barkóci, ktorý bude našu školu reprezentovať na okresnom kole.

            Mgr. Ugroczi

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje